Biografi for: Thomas Jensen Thomsen

Thomas Jensen Thomsen Biografi

Thomas Jensen Thomsen blev født den 7. Juli 1767 i Løjtved i Nørre Løgum sogn. Søn af Jens Bernstorff Thomsen og Margrethe Christine Andersdatter Bernstorff

Thomas Jensen Thomsen gik indtil sit 16de år i skole i Flensborg og for derpå nogle år som sømand på Vestindien, hvorefter han nedsatte sig som købmand i Ringkøbing, blev senere oberkæmner og strandingskommissær, men mistede størstedelen af sin formue ved reductionen (statsbankerotten) 1813. Han var stærk påvirket af de efter den franske revolution herskende frie ideer og retter i sine memoirer heftige udfald mod det da herskende system. De omtalte memoirer er desværre ikke fundet.

Det er sandsynligt at han har gået i skole i Flensborg, som både havde latinskole og flere kommunale skoler. Han har givet fået en god uddannelse, og han har kunnet læse og skrive. Efter hans død bliver der i skiftet opgivet et ret omfattende bibliotek.
Efter endt skolegang flytter han til Varde, hvor han formentlig bliver uddannet som farver og købmand.
I fortællingen 1787 opholder han sig hos sin søster i Holstebro. Hans svoger er købmand, så Thomas har nok været i lære her.
Sideløbende hermed førte hans interesse for søværts handel til, at han i 1790 sammen med vennen Jacob Sahl købte 1/6 af Jagten "Anne Marie" på 1/3 commercelæster. Sælger var Jørgen Andersen, Fanø. Thomas ejede også 1/4 af en føringsbåd (lodsbåd), der var hjemmehørende i Ringkøbing. Disse både førte skibe og laster gennem den vanskelige indsejling til Ringkøbing fjord ved Nymindegab.

I 1790 flytter han til Ringkøbing, og i Ringkøbings Rådstuearkiv ses, at den 20. Dec. Anno 1790 var mødt 7 mænd op for "at vinde Borgerskab her i byen," og blandt dem var Thomas Jensen Thomsen og hans kompagnon Jacob Sahl. De blev alle bevilget borgerskab og "aflagde deres ed ved opholdne fingre efter loven og derved lovede stedse at være Hans kongelige Majestæt og Arvesuccessoren (tronarvingen)huld og tro."

Samme år oprettede han en "foreningskontrakt" (forretningskontrakt) med Jacob Sahl om "fælles handel". Forretningerne gik godt. Vi er i den "florissante periode", hvor Danmark i ly af neutraliteten under de store europæiske krige tjente formuer som aldrig før.
I sommeren 1791 køber han hus i Østergade 35 og samme år gifter han sig med Mette Cathrine Orloff, født i Ribe den 5. Maj 1768. Hun var datter Hans Nielsen Orloff, som var kongelig privilegeret hesteskærer, og kastrerede hingste for at gøre dem roligere og mere tjenlige til arbejde i landbruget. Det var ansete folk af gammel jysk slægt.
Nu havde Thomas både hustru, borgerskab, skibshandel og hus. Hvad mere kan man forlange som en frisk 24 åring fra Løjtved.

I 1792 optages Thomas som medinteressent i en lokal tobaksfabrik, der fremstillede snus og tobak, som interessenterne solgte fra deres boder. Tobakken gik op i røg i de smukke merskumspiber, som nu afløste de gammel kendte kridtpiber.

I 1808 fik Thomas kongelig bevillig som strandingskommssionær i Ringkøbing tolddistrikt. I sin ansøgning bad han om, at "Kongelig Majestæt allenådigst vil forunde mig bestalling som Strandings kommissionær i Ringkøbing tolddistrikt."
Frederik den 6. Bevilligede Thomas ansøgningen, "til gavn for enhver der måtte henvende sig til ham for at begære hans hjælp i anledning af, at skibe i bemeldte tolddistrikt måtte indstrande."
Det var et givtigt embede, som skaffede ham gode indtægter.

I den turbulente tid efter 1807 med englandskrigene og statsbankerotten i 1813 søgte mange borgere hurtig rigdom ved at spille i et af tidens fristende lotterier. En samtidig forfatter, justitsråd Winkel-Horn, anklager Tallotteriet for at fremkalde, "svig, alskens forbrydelse, åndsforvildelse og vedvarende samvittighedskval, der er værre end pest og kolera.."
Men forgæves. Der var penge i det for statskassen.
I 1808 fik Thomas tildelt stillingen som kollektør for Tallotteriet i Ringkøbing, som han passede punktlig og pålideligt i en årrække. Nu var Thomas en velhavende mand og havde succes i erhvervslivet.
I ægteskabet med Mette var der 5 levende børn, og familien flytter til større forhold i Adelgade, og i 1811 er Thomas anført som ejer af to ejendomme.

Årene frem til 1812 var økonomisk set gode tider. Men derefter kom nedturen både i forretningerne og ægteskabet.
Mette og Thomas blev skilt i sommeren 1815. Den 24. Juni 1815 udarbejdede skifteforvalteren grev Sponneck en fortegnelse over Thomas og Mettes løsøre og faste ejendomme.
"Til afbenyttelse og brug som grundvold for deres attråede ægteskabs skilsmisse i henseende til bord og seng."
Ved bodelingen fik Mette tilkendt forældremyndigheden over de to yngste børn, " for hvis opdragelse til sædelighed og dyd hun sørger og drager omsorg for samt giver det nødvendige klædning og føde". Derimod overtager faderen, at sørge for de tre drenge. Men en ulykke kommer sjældent alene.

Af Lottovæsenets arkiv fremgår, at det efterhånden kneb det for Thomas at overholde betalingsfristerne. Når han nu pludselig optræder, som dårlig betaler, skyldes det antageligt, at han har mistet en stor del af sin formue under statsbankerotten i 1813.
Den 10. Okt. 1815 indstillede byfogeden grev Marcus S. V. Sponneck, at man efter familiens ønske fandt en afløser for ham.
"Kollektøren kan formeldt øjne- og sindssvaghed ej besørge den ham betroede kollektion," hed det. Thomas blev nu afskediget. Han var syg, ensom og nedgjort.
Thomas døde den 1. Nov. 1815 kun 49 år gammel og blev begravet i Ringkøbing.

Efter Thomas død er der to huse, værdipapirer, andele i to både, bohave og redskaber til fordeling mellem arvingerne.
At der stadig er værdier i boet ses af, at det tager næsten 10 år at få gjort boet op, og få det afsluttet.
Efter datiden forhold er der stadig en del penge, som Mette og børnene får tildelt.

Kilder.
Kirkebøger og Folketællinger
Ringkøbing Skifteprotokol
Jørgen Berg. Små portrætter i Søllerødbogen






I Nygårds sedler på Rigsarkivet står.
Thomas Jensen Thomsen af Ringkøbing 14. aug. 1812 fik han og hustruen Mette C. Kongelig bevilling på at deres eneste levende datter Margrethe Kirstine Tomine Bernstorff Thomsen født den 30. aug 1805 må gå lige i arv efter far og mor med sine bødre og søstre.
d. kd 5 dpt reg. 5.191 nr. 532. Brevet er ikke indført kun antydet.
De har fået 5 sønner og 5 døtre.

Thomas Jensen Thomsen den 17. jan 1794 fik han og hustruen kgl bevilling på uskiftet bo og at skifte med samfrænder.
Jy. reg. 47.327 nr. 36.
Brevet er ikke indført.

Skifte: Brejl.
660 Thomas Jensen Thomsen, strandingskommissionær i Ringkøbing. 1.11.1815, fol.267B, 275B, 292B, 312, 336B, 344B.
E: Mette Cathrine Hansdatter Orloff. LV: Johan Christian Weber. B:
1) Jens Thomsen, født 11.4.1792, i Altona på et apotek
2) Hans Thomsen, født 25.1.1794, i Seest ved Kolding hos en urmager
3) Peder Thomsen, født 24.9.1800
4) Margrethe Kirstine Thomine Bernsdorff, født 30.8.1805
5) Thomas Thomsen, født 21.2.1808.
FM: Anton Falk.
Bevilling til skilsmisse 29.6.1815, fol.254.

Se også
Kilde: Jørgen Berg: Søllerødbogen 2003